Wat geweest is, is geweest.
Je veux l’amour.

Humorologie wordt dertig jaar en wat geweest is, is geweest.

Het is een mooi artistiek parcours geworden via een visionair traject van festivals en winteredities over het concours tot coproducties en residenties. Een parcours van veel onbekende namen, onbekend talent met één constant: een blind date met kwaliteit.

Humorologie wordt – overigens terecht – altijd gelinkt aan comedy en was er in Vlaanderen ook een pionier in. Alle grote Vlaamse cabaret- en comedynamen hebben wel een of andere relatie met Humorologie gehad: van Wouter Deprez en Wim Helsen over De Nieuwe Snaar en Kommil Foo tot en met Michael Van Peel, Henk Rijckaert en Steven Mahieu.

Humorologie wordt minder gelinkt aan zijn pioniersrol voor circus en fysisch theater, maar heeft ook jarenlang deze rol opgenomen. Grote internationale namen als bvb. het Frans circusgezelschap Compagnie 111 dat nu wereldwijd toert en nog geprogrammeerd werd door Pina Bausch, de geëngageerde Italiaanse theatermaker Leo Bassi of le Quator waren hier al geprogrammeerd voor hun grote doorbraak.

Deze dertig jaar doet ons fier terug kijken, maar is ook een moment om ongebonden vooruit te blikken. Vandaar een nieuwe naam n.a.v. een aangescherpt artistiek profiel.
Onze organisatie wil meer dan ooit fris en vol goesting, maar ook niet braaf en toch wel vrij brutaal verder evolueren tot een eigenzinnige werking met twee grote publieksmomenten – de Soiree PERPLX en het Festival PERPLX – die niet enkel ons publiek, maar ook artiesten en professionelen wil verbazen en verwonderen via fysieke performances zoals hedendaags circus, visuele en muzikale humor.

Er komt niet alleen een nieuwe naam, maar ook nieuwe statuten en een nieuw secretariaat. Kortom, Humorologie groeit en bloeit meer dan ooit en zet zich vol energie scherp voor de volgende 30 jaar met volgende constante: een blind date voor het publiek met ontdekkingen en steun aan artiesten via coproducties, residenties en presentatie op onze publieksmomenten.

Om het met Raymond te zeggen, ‘je veux l’amour’. Liefde voor artiesten, liefde tussen het publiek en ‘onze’ artiesten, liefde voor onze 150 vrijwilligers. Humorologie heeft zalen doen vollopen, zalen doen leeglopen. En heeft toch ook wel een aantal iconische voorstellingen in het geheugen van ‘onze’ artiesten en publiek gebrand.

Als afsluiter een quote van een bejaarde mevrouw die alle festivaledities meegemaakt heeft na het zien van de dansante circusvoorstelling ‘Apris par corps’ door het Franse gezelschap Compagnie un Loup pour l’Homme: Tis nie om te lachen, maar ’t is wel scoone.’

 

april 2015